MLADÍ KOMUNITNÍ LÍDRI: Viac porozumenia môžeme do spoločnosti priniesť všetci. Romi a Natal zo združenia Planéta A sa o to snažia v Prievidzi

Planéta A je občianske združenie dvoch mladých Prievidžaniek a kamarátok – Romi Elischerovej a Natal Švajlenovei. V domovskej Prievidzi im chýbal priestor, kde by sa mohli venovať kultúrno-environmentálnym témam a sieťovať miestnych ľudí. Vytvorili si ho teda samé – zorganizovali už pár menších komunitných stretnutí, spoločný piknik v mestskom parku, vianočný večierok či tri jednodňové festivaly.

Na zatiaľ poslednom z nich sme sa boli nedávno pozrieť aj osobne – v sobotu 28. septembra v prievidzskej Galérii Jabloň a dokonca aj priamo pred ňou. OZ-tko Planéta A sa totiž stalo jedným z grantistov prvého ročníka nášho malého grantového programu Mladí komunitní lídri s podporou od Komunálnej poisťovne. Celodenný program (od 13:00 do 19:00) festivalu Planéta A sa niesol v duchu témy rozmanitosť v prírode a spoločnosti

Pred galériou sa nachádzali stoly plné teplej kávy a čaju, domácich vegánskych nátierok, ku ktorým Aďka Brezovská z projektu VAR vymyslela dokonca aj vtipný ochutnávací kvíz, nechýbal ani vegánsky guláš. Opodiaľ si kreatívni návštevníci mohli vyrobiť vlastný merch na tričká či tašky, alebo vyswapovať rastlinky. V mini sekcii neziskoviek sa návštevníctvo mohlo dozvedieť čosi o živote kvír rodín zo Združenia rodičov a priateľov LGBT+ ľudí, od sociálneho pracovníka Paľa Vanču zo združenia STORM zas niečo o práci s drogovo závislými mladými ľuďmi a s tými, ktorí uviaznu v pazúroch sex biznisu.



3x o programe festivalu Planéta A

#1 Na opačnej strane priestoru pred Galériou sa od začiatku do konca festivalu hovorilo o dôležitých spoločenských témach. S filmármi a ochranármi Stanislavom Kováčom a Jankou Dunčičovou sa diskutovalo o medveďoch, normálnom ale aj umelo vytvorenom strachu z nich. O tom, že prirodzený biotop nášho medveďa hnedého sa vplyvom ľudských aktivít mení natoľko, že sa za potravou presúva k našim obydliam. Kováč aj Dunčičová sa s medveďmi pri filmovaní stretávajú už viac ako 20 rokov, obecenstvu teda vysvetlili, ako treba pri strete s medveďom správne reagovať, dokazovali to aj svojimi dychberúcimi filmovými zábermi priamo zo slovenskej prírody.

#2 Čo zažívajú rodičia pri coming-oute svojich kvír detí? Ako vyzerá ich cesta od prvotného šoku až po prijatie a jasnú podporu? O ťažkých, ale láskyplných príbehoch LGBT+ rodičov, ktorí nedávno napísali a vydali knihu Niečo ti chcem povedať, na festivale porozprávala jedna z členiek Združenia rodičov a priateľov LGBT+ ľudí. V združení ich je pritom z celého Slovenska už viac ako 260! „Chceli by sme, aby bolo čo najviac rodičov, ktorí jasne podporujú svoje deti a aby bolo čo najviac ľudí, ktorí naše deti akceptujú a rešpektujú,“ zaznelo počas programu.

#3 Na festivale Planéta A sa nachádzali rovno tri výstavy! Výstava ČO NÁS SPÁJA, NA ČOM HORNEJ NITRE ZÁLEŽÍ? a WORLD REFUGEE DAY EXHIBITION. Prvá menovaná výstava je od autorky Miriam Bielikovej, ktorá mapovala fungovanie dobrých partnerských vzťahov a prirodzenú rôznorodosť v spoločnosti. Dvadsiatim rôznorodým párom kládla päť rovnakých otázok o ich vzťahu s cieľom ukázať ostatným, ako môže vyzerať prijatie rozmanitosti. Druhá výstava nám zas priblížila príbehy z rôznych miest Hornej Nitry a ukázala, ako sa premena jej hodnotných a dôležitých miest dotýka rôznych generácií miestnych obyvateľov. Tretia výstava bola o vojne na Ukrajine, ktorá nekompromisne trvá už od roku 2022. Táto výstava z dielne UNICEF vznikla pri príležitosti Svetového dňa utečencov. Ukázala nám odvahu a príbehy tých ľudí, ktorí boli nútení opustiť svoju domovskú krajinu.


V témach, ktoré rozdeľujú, chcú porozumenie, nie odcudzenie

Čo bolo cieľom festivalu tento rok na jeseň? „Rozvíjať miestnu komunitu mladých ľudí, ktorých spájajú rovnaké hodnoty a pozitívny vzťah k prírode aj k ľuďom. Okrem toho cítime potrebu reflektovať polarizáciu v spoločnosti, ktorá je najsilnejšia, akú si kedy pamätáme. V témach, ktoré rozdeľujú, chceme porozumenie, nie odcudzenie,“ povedala nám jedna z organizátoriek Romi. Myslela tým predovšetkým ochranu prírody a menšinové skupiny obyvateľstva. Dve témy, za ktorými sa však skrývajú živé bytosti – terče útokov, hoaxov a neprávd.

V priestore bolo zároveň vidieť všetky generácie ľudí. Na diskusie, divadielko či krátke výstavy sa prišli pozrieť malé deti, mladí dospelí, ale kde-tu sa mihla i tvár s vráskami a sivými vlasmi. Presne to je spôsob, ako do spoločnosti priniesť viac porozumenia – nenásilným medzigeneračným spájaním. Dievčatá zo združenia Planéta A takýto mikrosvet v Prievidzi svojimi aktivitami už vytvárajú.

*Fotografie použité v tomto článku vytvorila pre festival Planéta A Frederika.


Prečo práve Mladí komunitní lídri?

Komunálnou poisťovňou a.s., Vienna Insturance Group sme tento rok nadviazali na naše predchádzajúce aktivity na podporu mladých komunitných lídrov a líderiek z celého Slovenska. Tri roky (2020-2023) sme realizovali vzdelávací program s názvom Spojme hlavy, ktorého výsledkom je približne 60 zrealizovaných komunitných projektov. (Viac si o nich môžete prečítať tu – alebo si rovno pozrite našu videotéku.)

Prostredníctvom malého grantového programu Mladí komunitní lídri sme chceli opäť spojiť hlavy s mladými ľuďmi a podporiť tých, ktorí majú energiu a chuť meniť svoje okolie k lepšiemu. Podporiť ich aktivizmus a zápal pre vec!