LIDL: Grantový program Od začiatku v dobrých rukách na pomoc deťom so zdravotným znevýhodnením je opäť otvorený. Podporu už získalo 300 detí

Od pondelka 14. októbra sa rodiny s deťmi do štyroch rokov s vážnymi zdravotnými ťažkosťami môžu opäť uchádzať o grant >>TU<<. Upozorňujeme, že žiadosť o finančný príspevok je možné podať iba elektronicky, prostredníctvom ONLINE formulára. Nájdete ho na webovej stránke k programu Od začiatku v dobrých rukách (na stránke sa nachádza nižšie v sekcii Podmienky zapojenia).

Grantový program Od začiatku v dobrých rukách, ktorý Lidl spustil v roku 2018, dosiahol tento rok úctyhodný míľnik. Za šesť rokov sa Lidlu podarilo podporiť už 300 detí so zdravotným znevýhodnením do štyroch rokov, každé sumou 2 500 eur. Dokopy tak na skvalitnenie ich života prispeli finančnou čiastkou 750 tisíc eur. Pomáhajú im v tom aj zákazníci a zákazníčky. Program je totiž financovaný z každého predaného balenia plienok (desať eurocentov) ich vlastnej značky Lupilu.

300 rodín so zdravotne znevýhodnenými deťmi x 2 500 darovaných eur každý týždeň = 750 000 eur

Ako vyzerá pomoc z programu Od začiatku v dobrých rukách v číslach?

  • 272 detí absolvovalo špeciálne rehabilitácie a terapie
  • 113 detí dostalo špeciálne zdravotné/vzdelávacie pomôcky
  • 78 rodín získalo príspevok na pohonné hmoty (palivovú kartu)
  • 3 deti získali špeciálne lieky
  • 3 deti dostali príspevok na operáciu vo Viedni
  • 3 rodiny získali príspevok na nové auto
  • 1 dieťa dostalo špeciálne vycvičeného psíka
  • 1 rodine opravili strechu na dome

Sme v tom spolu!

Sme radi, že od roku 2023 pomáhame Lidlu s grantovým programom Od začiatku v dobrých rukách aj my v Nadácii pre deti Slovenska. Spolupracujeme tak s ďalšou firmou, ktorá cíti spoločenskú zodpovednosť. Spoločne už rok poskytuje často vážne chorým deťom a ich rodičom pomoc podľa ich špecifických potrieb. Napríklad špeciálne rehabilitačné pobyty, terapie a cvičenia či zdravotné pomôcky ako načúvacie aparáty, prenosnú odsávačku, špeciálnu autosedačku, senzorické pomôcky alebo vertikalizačný stojan. Okrem toho sa vďaka projektu Lidla podarilo pre deti zabezpečiť aj hipoterapie, rôzne fyzioterapie, muzikoterapie, logopedické a surdopedické sedenia či plávanie.

V takmer každodennej komunikácii s podporenými rodinami vidíme, že finančné prostriedky z grantu idú na správnu vec – pomáhajú im zlepšovať ťažký zdravotný stav ich detí, alebo ho aspoň stabilizovať. Výdavky spojené so zdravotnou starostlivosťou detí s rôznymi druhmi a závažnosťou znevýhodnení predstavujú pre tieto rodiny často veľkú záťaž na rodinný rozpočet.


Ako a kde požiadať finančný príspevok 2 500 eur?

Aby ste zistili, či ste vy a vaše dieťa vhodnými prijímateľmi/ prijímateľkami finančnej podpory z projektu Od začiatku v dobrých rukách, podrobne a dôkladne si prečítajte Pravidlá a podmienky poskytnutia pomoci v programe Od začiatku v dobrých rukách, nájdete ich >>TU<<. Potom vyplňte online prihlasovací formulár >>TU<<. Prosíme vás, žiadosti o poskytnutie pomoci podávajte iba elektronicky, prostredníctvom vyššie spomenutého formuláru, inak ju nebudeme môcť akceptovať.

Nezabudnite doň priložiť všetky potrebné prílohy, predovšetkým odporúčanie od odborného garanta. Nájdete ho >>TU<<. Vašim odborným garantom alebo garantkou by sa mal stať niekto, kto vaše dieťa a jeho situáciu pozná z hľadiska svojej profesie. Môže to byť napríklad lekár alebo lekárka prvého kontaktu, špecialista alebo špecialistka v oblasti lekárstva, učiteľ či učiteľka, sociálny pracovník alebo sociálna pracovníka, či zamestnanec alebo zamestnankyňa neziskovej organizácie. Viac sa o nevyhnutných prílohách žiadosti, spravidla ide o skeny lekárskych potvrdení, dozviete priamo vo formulári.

Podrobné informácie o všetkých podmienkach programu Od začiatku v dobrých rukách nájdete v dokumente Pravidlá a podmienky poskytnutia pomoci v programe Od začiatku v dobrých rukách. Prosíme vás, starostlivo si ho pred prihlásením prečítajte. Nájdete ho na tejto stránke v sekcii Dokumenty, rovnako ako predpripravené tlačivá pre odporúčanie od odborného garanta či súhlas so spracovaním vašich údajov.


Komu už program Od začiatku v dobrých rukách pomohol a ako?

  • hovorí Dominikova mama Mária z Košíc:

„Ďakujeme za podporu nášho Dominika v programe OZVDR. Predtým sme chodili najmä na individuálne rehabilitácie, približne raz za týždeň. Aj vďaka vašej štedrej finančnej injekcií sme mohli skúsiť intenzívnejšie rehabilitácie (napríklad každý deň v týždni), ktoré na Dominika veľmi dobre pôsobili. Spoznal a obľúbil si terapeutov, vďaka čomu na terapiách takmer neplakal, čo nás rodičov veľmi teší. Nielen preto, že žiadny rodič nezvláda dobre plač svojho drobca, ale hlavne preto, že mozog v pokoji pracuje oveľa lepšie. Samozrejme sa to odzrkadlilo aj na výsledkoch. Dominik je vnímavejší, aktívnejší v pohybe. Hoci to chce ešte veľa práce, sme vďační za to, že sme vďaka Vám mali možnosť objaviť silu intenzívnych rehabilitácii. V neposlednom rade by som chcela poďakovať všetkým pracovníkom z programu, s ktorými sme prišli do kontaktu. Z komunikácie s nimi sme vždy cítili pokoru, ochotu poradiť a úctu k nám. Ďakujeme, že sme mohli zažiť toto dobro.

Celý príbeh predčasne narodeného Dominika si môžete prečítať TU.

  • hovorí Emmkina mama Lucia z Bratislavy:

„Pred rokom, keď sme žiadali o príspevok, naša dcérka nesedela, neplazila sa, neštvornožkovala a nechodila. Celý rok usilovne rehabilitovala. Vďaka vášmu príspevku mohla v máji tohto roku absolvovať intenzívny rehabilitačný pobyt v Piešťanoch. Dnes si vie sama sadnúť, má pomerne stabilný sed a “pivotuje v ňom”. Síce sa neplazí a nevie sa postaviť, ale v stoji s oporou sa naučila pekne zdvíhať a striedať pravú a ľavú nohu, tak s pomocou už robí aj svoje prvé kroky. Na rehabilitačných pobytoch máva aj doplnkové terapie, napríklad logopédiu. Tie jej pomohli naučiť sa pekne piť cez slamku a z pohárika. Dokáže dať jazýček na horné podnebie a napodobniť “koníka”. To je z logopedického hľadiska pre Emmku obrovský posun vpred. Nabrať zeleninku na lyžičku je pre ňu ešte ťažké, ale keď jej s tým pomôžeme, dokáže si vziať lyžičku z taniera a dať si ju do pusy sama.

Celý príbeh Emmky s genetickým ochorením s názvom Pierre-Robinsova sekvencia si môžete prečítať TU.

  • hovorí Števkina mama Henrieta z Podolínca:

Financie nám pomohli najmä tak, že sme mohli Števke zabezpečiť záložné načúvacie prístroje pre prípad, ak tie primárne zlyhajú. Kúpili sme jej prístroje s prirodzenejším zvukom, vďaka čomu pozná hlas svojej mamy a otca. Palivová karta nám pomohla cestovať za ich kvalitným nastavením pretože deti do 6 rokov môžu byť vyšetrené iba v troch audiocentrách na Slovensku. Vzhľadom k tomu, že Števka je prvorodená a u nás v rodine nemá nikto poruchu sluchu, surdopédka a psychologička nám pomohli túto situáciu zvládnuť. Radili nám ako k Štefánií pristupovať, ako s ňou pracovať, komunikovať, ako jej pomôcť s nástupom do škôlky, ako sa vysporiadať s otázkami príbuzných, susedov. Za toto všetko vďačíme programu Od začiatku v dobrých rukách.“

Celý príbeh Števky s obojstrannou poruchou sluchu si môžete prečítať TU.

  • hovorí Majkin otec Michal z Bratislavy:

„Majka mohla vďaka finančnej podpore z programu OZVDR absolvovať špeciálne rehabilitačné cvičenia vrátane hipoterapie, ktoré by sme si ako rodina po finančnej stránke bez vaše pomoci nemohli dovoliť. Tieto cvičenia Majke pomáhajú po telesnej i mentálnej stránke postupne napredovať vpred po malých krokoch, ktoré sú pre nás veľmi dôležité. Touto cestou sa chceme celá rodina na čele s Majkou poďakovať celému tímu.“

Celý príbeh Majky so zriedkavým genetickým Anglemanovým syndrómom si môžete prečítať TU.


Potrebujete pomoc so žiadosťou o grant?

KONTAKTUJTE NÁS

S akýmikoľvek otázkami k programu Od začiatku v dobrých rukách alebo k podávaniu žiadosti sa môžete telefonicky alebo emailom obrátiť na našu kolegyňu Veroniku Masárovú z Nadácie pre deti Slovenska počas pracovných dní od 9:00 do 13:00 telefonicky na čísle 02/52 63 64 71 alebo 0948 666 821, alebo jej napíšte email na vyzva@nds.sk.