BOJOVNÍCI ZA ZDRAVIE: O príspevok na zdravotnú starostlivosť od poisťovne Dôvera môžete požiadať do 2. októbra

Zdravotných diagnóz je veľa, verejné zdroje v zdravotníctve však na liečbu všetkých nestačia. Preto sú Bojovníci za zdravie unikátnym projektom, ktorý poistencom a poistenkám Dôvery poskytuje príspevky na zdravotnú starostlivosť už 12 rokov.

Od pondelka 2. septembra môžu poistenci a poistenky Dôvery opäť požiadať o príspevok na zdravotnú starostlivosť, ktorú im zdravotné poisťovne bežne nepreplácajú. Jesenné kolo grantového programu Bojovníci za zdravie bude pre individuálnych žiadateľov a žiadateľky o príspevok otvorené do stredy 2. októbra 2024. Zabojujte za svoje zdravie alebo za zdravie svojich blízkych a zlepšite kvalitu svojho života.

Žiadosť o príspevok môžu vyplniť elektronicky na webovej stránke https://www.dovera.sk/bojovnici/domov.


Kto a na čo môže žiadať o príspevok?

Kristiánko s problémom so zrakom získal z programu Bojovníci za zdravie príspevok na jedinečnú terapiu elektrickými impulzmi v Berlíne, ktorá sa na Slovensku zatiaľ nevykonáva. Pani Márii, ktorá prekonala mozgovú príhodu, venovala poisťovňa Dôvera financie na rehabilitácie, aby sa čo najskôr mohla vrátiť do bežného života. Malej Lilien zaň rodičia zabezpečili rečový procesor.

O grant z programu Bojovníci za zdravie môže požiadať každý poistenec a každá poistenka Dôvery alebo ich zákonní zástupcovia. Získané finančné príspevky potom môžu použiť na:

  • zákroky alebo operácie, ktoré vedú k zlepšeniu zdravotného stavu,
  • rehabilitácie po úrazoch alebo pre zdravotne znevýhodnených,
  • rekonvalescenciu alebo kúpeľnú liečbu,
  • kúpu liekov, ktoré si pacienti a pacientky platia sami alebo za ne doplácajú,
  • pomôcky, ktoré si pacienti a pacientky hradia sami, pretože sa na ne nevzťahuje alebo len čiastočne vzťahuje úhrada z verejného zdravotného poistenia.

Zistite, ktorí ďalší bojovníci a bojovníčky už podporu na zlepšenie svojho zdravia získali. Prečítajte si ich príbehy TU.


Ako vyzerá hodnotenie žiadostí?

Žiadosti hodnotia v prvom kole odborníci a odborníčky z oblasti lekárstva a farmácie. V druhom kole žiadosti posúdi Nadácia pre deti Slovenska. Tá má ako garant programu s pomocou a transparentným prerozdeľovaním financií už takmer 30-ročné skúseností.

Oznámenie o výsledkoch grantového programu príde každému žiadateľovi a žiadateľke, na e-mail.

Dôležité dátumy

  • prijímanie žiadostí: 2.9.2024 – 2.10.2024
  • predpokladaný termín vyhlásenia výsledkov: začiatok decembra 2024
  • príspevky sú určené na výdavky na zdravotnú starostlivosť nehradenej z verejného zdravotného poistenia, ktoré vzniknú v čase od 1.9.2024 do 31.7.2025

Bojovníci za zdravie v roku 2023

Grantový program Bojovníci za zdravie spustila poisťovňa Dôvera v roku 2012. Odvtedy sa dvakrát ročne, v jarnom a jesenom kole, snaží pomôcť svojim klientom a klientkám zlepšiť ich zdravie a zvýšiť kvalitu ich života. Za 12 rokoch podporili už viac ako 1 800 žiadateľov a žiadateliek o tento príspevok v hodnote takmer 2,5 milióna eur.

Jarné kolo 2023: Finančný príspevok z jarného kola grantového programu Bojovníci za zdravie získalo 80 poistencov a poistenkýň Dôvery. Z nich bolo 35 chlapcov a mužov, žien a dievčat bolo spolu 45. Najmladším bojovníkom za zdravie bol vtedy ani nie ročný Martinko z Trenčianskeho kraja, ktorý pre zdravotné ťažkosti potreboval rehabilitácie. Naopak, najstaršou bojovníčkou na jar minulého roka bola 91-ročná pani Emília z Bratislavského kraja. Príspevok použila na rekonvalescenciu a rehabilitácie. Poisťovňa Dôvera ich podporila sumou 115 121,35 eur.

Jesenné kolo 2023: Zo 103 podporených žiadateľov a žiadateliek bolo 66 chlapcov a mužov, 37 žien a dievčat. Z nich 78 nemalo viac ako 30 rokov. Najmladším bojovníkom za zdravie na jeseň minulého roka bol vtedy len polročný Janko z Prešovského kraja, ktorý pre zdravotné ťažkosti potreboval operáciu. Naopak, najstarším bojovníkom bol 66-ročný dôchodca Miroslav z Trenčianskeho kraja, ktorý finančný príspevok tiež použil na rehabilitácie. Poisťovňa Dôvera ich podporila spolu sumou 161 816 eur.

+ Pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti: Okrem toho, poisťovňa Dôvera podporila v roku 2023 sumu 299 209 tisíc eur aj 25 inštitúcií po celom Slovensku, aby mohli ľuďom poskytovať lepšiu zdravotnú alebo doplnkovú starostlivosť. Tie ich využili napríklad na rozšírenie služieb neurologicko-rehabilitačného centra o terapie pre deti po detskej mozgovej obrne, pre hendikepovaných ľudí s pohybovými poruchami, pre ľudí s mozgovými príhodami, aj pre seniorov a seniorky. Financie z grantu išli aj na klinicko-logopedickú intervenciu, včasný záchyt poruchy sluchu u detí, ale aj na zlepšenie komplexnej starostlivosti pre pacientky a ich bábätká na gynekologicko-pôrodníckom oddelení.