Národné kolo Európskeho kvízu o peniazoch: Účasť bola rekordná. Víťazkou roka 2021 je deviatačka z Bratislavy

Sporenie, osobný rozpočet, pôžičky a úvery, mzdy, ochrana spotrebiteľa či digitálna bezpečnosť – ktorá z týchto tém vám je najbližšia? Rekordný počet žiakov, až 758, ktorí sa vo štvrtok 25. marca zúčastnili národného kola Európskeho kvízu o peniazoch (European Money Quiz), si vyberať nemohli, popasovať sa museli so všetkými. Celkovo odpovedali na 15 otázok súvisiacich s finančnou gramotnosťou. My už poznáme troch víťazov.

Najúspešnejší žiaci slovenských škôl:

  1. miesto: Veronika Makelová, 9.B, ZŠ Mudroňova, Bratislava
  2. miesto: Valentín Mazúr, 9. D, ZŠ Okružná, Michalovce
  3. miesto: Max Marek, 9. C,  Základná škola Pavla Marcelyho, Bratislava
Víťazka Európskeho kvízu o peniazoch 2021 – Veronika Makelová zo ZŠ Mudroňova.

Pár otázok pre medailistov Veroniku a Mareka:

1. Opíšte nám, prosím, ako ste sa na Európsky kvíz o peniazoch pripravovali?

Veronika: Keďže som sa kvízu zúčastnila už tretí rok, vedela som, ako to bude prebiehať a aké asi budú otázky. S prípravou mi vždy pomáhal môj tatino.

Marek: Pripravovali sme sa hlavne na hodinách s pani učiteľkou, a to formou skúšobných testov cez platformu Kahoot. Zároveň, keď sme nepoznali nejaký pojem, tak sme si ho vysvetlili na príklade z bežného života. Doma s rodičmi som sa pripravoval tiež, a to formou krátkych testov z FNG, tieto testy som robil dva víkendy po sebe pred súťažou. S rodičmi bežne a dosť často rozoberáme financie.

2. Čo bolo pre vás pri kvíze najťažšie?

Veronika: Najťažšie bolo pre mňa nestresovať sa. Čo sa týka samotného testu, nič ma veľmi neprekvapilo.

Marek: Pri kvíze ma veľmi prekvapila otázka, čo je to RPMN – ročná percentuálna miera nákladov. Bál som sa najviac otázok na nejaký výraz zo sveta financií, ale veľmi milo ma prekvapili otázky o falošných e-mailov od banky.

3. Čo podľa vás vlastne znamená byť finančne gramotným človekom?

Veronika: Podľa mňa byť finančne gramotným človekom znamená vedieť pracovať s peniazmi. Pre nás je to dôležité hlavne do budúcnosti. Vedieť sa brániť špekulantom, ktorí chcú zarobiť na nevedomosti ľudí, ale aj vedieť investovať zarobené peniaze je podľa mňa veľmi dôležité.

Marek: Je to osoba, ktorá sa orientuje vo financiách a zároveň s nimi vie zodpovedne zaobchádzať v bežnom každodennom živote – platba kartou, úhrady cez internetbanking, poistenie, kúpa nehnuteľností a investovanie.

4. Plánujete sa téme financií venovať aj v štúdiu na strednej, prípadne vysokej škole? Zaujímajú vás financie?

Veronika: Ja by som sa tomu rada venovala aj po gymnáziu. Financie ma veľmi zaujímajú.

Marek: Financie ma určite zaujímajú, a to hlavne kryptomeny, o ktoré sa aktuálne dosť intenzívne zaujímam. Odboru financie sa možno v budúcnosti budem venovať na vysokej škole.

5. A ako sa, Veronika, pripravuješ na európske kolo kvízu o peniazoch?

Veronika: Na finále sa pripravujem rovnako ako na národné kolo. Robím si testy a navyše sa učím anglické slovíčka, lebo európske finále bude v angličtine. 

Aké bolo národné kolo Európskeho kvízu o peniazoch roka 2021?

Aj v tomto roku sa musel formát kvízu prispôsobiť podmienkam spôsobeným pandémiou koronavírusu. Kvíz sa síce konal naživo, ale v online prostredí prostredníctvom platformy Kahoot! a siete Youtube. V národnom finále tak žiaci testovali svoje vedomosti z finančnej gramotnosti a svoju rýchlosť pri odpovediach z pohodlia svojich domovov. V porovnaní s minulým ročníkom kvízu stúpol počet súťažiacich o viac ako 600 – veď v roku 2020 sa kvízu zúčastnilo len 148 jednotlivcov. Účasť tak bola rekordná! Okrem toho sa online národného kola zúčastnilo ďalších 462 žiakov, ktorí však neboli vopred zaregistrovaní. Európsky kvíz o peniazoch 2021 teda pritiahol pozornosť až 1 220 účastníkov.

(Výsledky a analýzy kvízu sa však týkajú len 758 registrovaných účastníkov.)

  • V priemere žiaci odpovedali správne na 57,43 % otázok. V porovnaní s minulým rokom tak ide o mierny nárast úspešnosti (50,41 %). Oproti roku 2019 však ide stále o prepad – priemerná úspešnosť správnych odpovedí vtedy bola 77,50 %.  V danom roku však boli do kvízu zapojené tímy, nie jednotlivci. Vyzerá to tak, že sila tímu vedie k lepším výsledkom.
  • Podobne ako v predošlých rokoch, aj v tentokrát odpovedali žiaci a študenti správne najviac na otázky aplikačného charakteru. Pýtali sme sa ich napríklad na to, čo robiť v prípade, že si rozmyslia online nákup alebo to, ktorá položka by nemala byť prioritou v rozpočte, alebo či odhalili podvodný telefonát. Najlepšie teda skórovali v otázkach týkajúcich sa zručností. Už tretí rok po sebe tak prevládali správne odpovede v praktických otázkach namiesto otázok zameraných na vedomosti a vymenovanie faktov. Pri odpovediach na otázky tohto typu dosiahli úspešnosť v priemere viac ako 80 %.
  • Podobne vysokú úspešnosť mali aj odpovede na otázky ohľadom digitálnej bezpečnosti. Obrovské zlepšenie vidieť aj pri otázkach týkajúcich sa podvodných e-mailov. V roku 2020 identifikovalo správnu odpoveď len 25 % žiakov, tento rok bola úspešnosť viac ako 76-percentná.
  • Pri otázkach zameraných na výpočty s percentami, najmä ohľadom výšky nasporenej sumy či potrebnej dĺžky šetrenia na dosiahnutie cieľovej sumy, sa percento úspešnosti pohybovalo v priemere na úrovni 37,66 %. Čiže podobne ako v roku 2020.
  • Najväčšie problémy mali žiaci s otázkami súvisiacimi s DPH (28,63 %), s vypočítaním času, za aký si budú môcť kúpiť notebook pri určitej odkladnej sume mesačne (31,79 %), či identifikovaní toho, že aj kreditná karta je vlastne forma dlhu (28,63 %). Posledné menované naznačuje, že je potrebné vzdelávať mladých ľudí aj v tejto oblasti, aby nedochádzalo k ich zbytočnému zadlžovaniu sa.

Toto je pár otázok, na ktoré žiaci v kvíze odpovedali. Ako ste na tom s finančnou gramotnosťou vy?

P.č. Otázka Úspešnosť 758 žiakov
1.Je lepšie pracovať 40 hod. týždenne za 9,5€ na hod. alebo 32 hod. týždenne za 12,5€ na hod.? 68,34%
2.Máš 320€ na sporiacom účte s úrokom 1,75%. Koľko budeš mať po 3 rokoch? 43,54%
3.Aký je najbezpečnejší spôsob ako si šetriť malé sumy peňazí? 61,87%
4.Čo je to ročná percentuálna miera nákladov (RPMN)? 51,58%
5.Práve si urobil on-line nákup, ktorý si si rozmyslel. Čo môžeš urobiť? 84,17%
6.Máš vreckové 25€ týždenne. Za aký čas si budeš môcť kúpiť notebook za 1 250€, ak si odkladáš 20€? 31,79%
7.Na sporiacom účte máš úrok 1%, ale inflácia je 2%. Čo bude pravda po 1 roku? 57,39%
8.Ak si zmeníš 300€ za české koruny (CZK), koľko CZK dostaneš? (EUR 1 = 26,417 CZK) 73,48%
9.Dávid si kúpil akciu za 125€, čo bude pravda o 5 rokov? 62,01%

Kedy bude európske finále kvízu?

Už čoskoro! Európske finále kvízu o peniazoch sa uskutoční v utorok 20. apríla. Zúčastnia sa ho víťazi národných kôl jednotlivých krajín, v ktorých sa tento projekt tiež realizuje. Slovensko bude zastupovať deviatačka Veronika Makelová zo Základnej školy Mudroňova v Bratislave. Držíme jej palce! Keďže podujatie organizuje Európska banková federácia (EBF) so sídlom v Bruseli, európske finále sa bude konať v anglickom jazyku a pre pandémiu koronavírusu aj online. O všetkom vás budeme včas informovať.