Bez uspokojených základných potrieb sa akékoľvek poradenstvo minie účinku

Prinášame vám krátke rozhovory s organizáciami, ktoré sme jednorazovo podporili v korona kríze v rámci programu Hodina deťom. Aj vy môžete prispieť k tomu, aby sme dokázali podporiť viac dôležitých organizácií, ktoré teraz pomáhajú deťom v kríze.
Dnes sme sa rozprávali s Marianou Kováčovou z organizácie Centrum Slniečko, n.o.

S čím sa v týchto dňoch ako organizácia najčastejšie potýkate?

Jednoznačne je témou týchto dní ohrozenie koronavírusom.  Tým, že prevádzkujeme 4 špecializované pobytové zariadenia pre týrané, sexuálne zneužívané deti a obete domáceho násilia a dve poradenské centrá, tak sú to tejto situácii samozrejme obavy, aby sa nejakou cestou nedostal do týchto zariadení koronavírus a to i napriek tomu, že sme zaviedli hneď na začiatku pomerne prísne protiepidemiologické pravidlá. S tým súvisia aj problémy so zabezpečením základných ochranných pomôcok, ktoré spočiatku nikde neboli a ešte stále nám pre prípad, ak by sa u našich klientov či zamestnancov potvrdila nákaza COVID-19, aspoň pre prvý nápor chýbajú. Takže deti a ženy v našich zariadeniach žijú svojím životom, ako v ostatných rodinách, s určitými obmedzeniami. Všetci sú zdraví a veríme že aj budú.

Čo pre vás táto jednorazová podpora znamená? Na čo prostriedky využijete?

Nesmierne si vážime podporu z Hodiny deťom. Hneď v prvých dňoch s príchodom koronavírusu sme začali pomáhať matkám s deťmi, obetiam domáceho násilia, ktoré sa ocitli vo vážnej kríze. Či už museli zostať doma a klesol im príjem v domácnosti alebo druhý rodič neplatí výživné alebo stratili možnosť privyrobiť si a zaplatiť tým nájom – strechu nad hlavou, či jedlo alebo zdravotnú starostlivosť pre deti. Akékoľvek odborné poradenstvo môžete ponúknuť obetiam domáceho násilia, ak nemajú uspokojené základné potreby, minie sa účinku. Finančné prostriedky využijeme na pomoc rodinám, deťom na zabezpečenie základných životných potrieb a potrieb súvisiacich s ohrozením COVID-19.

Prečo podľa vás treba pomáhať deťom a mladým ľuďom?

V súčasnej situácii sa ukazuje dôležitosť toho, čo sme sa v priebehu života naučili, alebo aj toho, čo niekde v nás, v každom jednom človeku drieme, iba to treba prebudiť. A je tým najmä láskavosť, priateľstvo, pomoc druhým.

Napadá mi jeden krásny citát “Načo je človek na svete ak ho nerobí lepším?“ Deti a mladí ľudia si často nevedia pomôcť, potrebujú našu podporu, lásku a bezpečie. Ak to dostanú od nás dospelých, budú ju schopní rozdávať ďalej.

Za to, že sme mohli podporiť túto organizáciu vďačíme aj naším partnerom PEPCO Slovensko a BILLA Slovensko. Ďakujeme.